det är så jobbigt att bo i ett i-land

Under nätter och kvällar så här strax före årsskiftet ringer många personer till polisen och klagar på fyrverkerianvändandet. Särskilt i natt hörde många av sig. Men dett är svårt för polisen att komma tillrätta med problemen.
– Vi försöker åka ut när vi har möjlighet. Men oftast är personerna inte kvar och det är bara ibland som man har sett varifrån raketen kom, säger vaktahavande Mats Ringsbacka hos Kronobergspolisen.


Hahaha.

Det kunde varit en skämtartikel (såsom Orups medverkan i Dom kallar oss artister, speciellt slutnumret(!). Men det är det inte. Det är en seriös artikel i Smp.

Och folk är så arga så arga i kommentarfältet.
Det är så jobbigt att bo i ett i-land.

Medan det  i Israel regnar riktiga raketer.
Men den artikeln ligger oläst och orörd.


Övrig kuriosa:

Imån så kommer dubbelt så många pizzor som en vanlig söndag att beställas.
Var femte kommer vilja ha bearnaisesås till.
Mindre än 1000 vill ha fullkornspizza.
Också runt 80% mer chips än en vanlig vecka kommer tryckas ner i svenska magar.

Människan är så fin.

Gott nytt.

måndag, 29 december

Min vän,

Det är ingen riktig snö, men det är kallt. Och halt; ännu har ingen saltat cykelvägarna.
Växjö såg ut som ett vykort idag. Du vet när man kommer med bussen från Teleborg, förbi Öster, och tittar ner mot parken. Träden var vita av natten och tåget körde precis förbi. Det var så vackert.

På gatorna är allt som vanligt men ändå förändrat. Alla är så små. Korta liksom. Jag kan inte undgå känslan att alla som tar studenten flyttar samma dag. Även om jag vet att det inte är så. Du vet ju att det inte är så. Men det känns som det. Och kvar blir.. ja.. Vi liksom. Inte vi som i du och jag, men vi som i vi som inte riktigt vet vad vi gör här men inte vet vad vi skulle göra någon annanstans heller.

Det är så tråkigt. Men samtidigt så fantastiskt. Så överväldigande av tristess och välbefinnande, varenda liten skärva av liv blir på något sätt vibrerande - oproportionell jämfört med sin faktiska betydelse. Ett slags eufori i ledan. En fin balans mellan trygghet och panik.

Det är märkligt. Men samtidigt betryggande när man tänker på vad som komma skall. Ett slags limbo vi befinner oss i nu. Säkert. Lugnt. Likadant. Allting likadant. Varenda klänning gör mig likadan. Smal. Blond. Varenda sko gör figuren likadan. Lång. Smal. Varenda läppstift gör läpparna lika förljuget vuxna. Jag blir så trött.

Idag var jag på väg att ta fram en kökssax och klippa av mig själv för att få någon förändring. Men det är skönt att vara trött också. Skönt att få sova. Jag somnar på rygg med armarna utbredda över sängen och vaknar likadant. Somnar med en mjuk känsla innanför bröstet. Det känns bra.

Jag undrar hur det är hos dig. Har ni någon snö, eller ens frost? Ser du fortfarande likadan ut i dina jeans?

Det skulle vara kul att höra från dig.

eremitfanny här

MAKE MAMA PROUD NOW GOD DAMN IT.





Vi: Charlotte, you do know that our vacation is.. well, not a vacation.
Charlotte: Yes, I know, I know. But this is the last time in your life it will be that way!


på allmän begäran:

Så blev en jul igen och igen.

 

Då var det åter dags att ta tomten i hornen och sätta fart på det där irriterande änglaspelet som av någon outgrundlig anledning ringer in julen hos tomtarna Nilsson.

 

Det har i vanlig oordning varit ett år som förvånat alla som kommit i närheten av idyllen längst ute på Hovshaga. Vad tänkte alla de som såg den höjdrädde husfadern måla vindskivorna stående på marken med en flaggstång som penselskaft? Vad tänkte alla de som såg den ömma modern uppflugen på en stege endast iförd urvuxna tangatrosor och gummistövlar? Och vad tänkte alla de som blev rökförgiftade när den unga dottern för första gången i sitt 18-åriga liv skulle laga mat? Ja tänk – de skulle bara veta vad som hände innanför det faluröda bländverket.

 

Det här var året när mor i huset skulle behandla sin makes allergi med ögondroppar, att det var Revaxör i flaskan märkte hon inte förrän den blinde gubben skrek i panik. Om hon märkte det ens då. I år har nämligen Anette mest tänkt på sig själv. Plötsligt skulle öron piercas, naglar målas, och stövlar klackas. Och när det var dags att bära örhängen på allvar så hängdes det dit två vispar(!?) En symbolik vars bråddjup inte ens hennes terapeuter förstod. Å andra sidan gav den misshandlade fadern igen när han på födelsedagsmorronen skulle väcka sin älskade med en puss på kinden. Det slutade med iltransport till akuten och röntgen med en förmodad bruten nymålad tå.

 

Förstod gjorde inte heller husfadern – han såg snarast ut som en fågelholk – när hans fru utklassade hela Sveriges och halva Skottlands whiskyelit under en dofttävling på Orkneyöarna. Själv satt han genomförkyld på sitt livs whiskyresa och drack sorter han drömt om hela sitt liv. Det kunde lika gärna ha varit Pucko och bananlikör. Hans avtrubbade sinnen har också yttrat sig på andra sätt under året. Han lyckades till exempel tala om för sångaren i In flames – en av Sveriges mest kända och miljonsäljande rockstjärnor – att han borde klippa sig och skaffa ett riktigt jobb.

 

Dotter Fanny har minst sagt varit ute och cyklat i den stora vida världen – fast cykeln får mycket sällan följa med hem. Den första rejäla trippen slutade med att hon dumpade sina väskor och sprang ifrån sina kamrater på Kastrup. Den andra med att flygbolaget gick i konkurs. Att hon ändå lyckades ta sig hem är ett mysterium. Hon trodde nämligen att det räckte med att vara Famous-Fanny för att kunna flyga från sådana småstäder som Paris. Att man behövde bokningsnummer och biljetter trodde hon bara gällde vanliga människor.

 

Det här var också året då familjen döpte sin lilla bäbis, åtminstone behandlar mor i huset minstingen som en sådan. Det borde ha gjorts för 14 år sedan, men det är förmodligen något som fortfarande står på någon av Anettes kilometerlånga att-göra-listor. Att ingenting blir gjort beror i hög grad åt att det tar så mycket tid att skriva upp vad som ska göras. Nu insåg Calle att enda chansen att få ta på sig nattlinne och doppa huvudet i vigvatten var att göra det själv. Familjens största bäbis, Ellen, har också fått allt hon pekat på av sin godhjärtade mamma. Har inte hemtjänsten fått rycka ut på så fruktansvärt svåra uppdrag som att hänga upp en adventsstjärna så har det gällt att impulsköpa leksaker, som elektriska pianon, för en hel månadslön.

 

Så förflöt ännu ett år i den faluröda idyllen och i sanningens namn ska sägas att det inte blev alls som vi trodde, det blev ännu värre! God jul alla vänner, nästa år är nog allt i sin oordning igen.


t'es le vieillard et moi le temps



Je suis la pluie et tu es mes gouttes
Tu es le oui et moi le doute
T'es le bouquet je suis les fleurs
Tu es l'aorte et moi le coeur
Toi t'es l'instant moi le bonheur

i'll be waiting in the photo booth at the underground station

Det är en naiv och simplifierad fantasi.
Jag vet.


Men den är fin.
Och jag är ju rätt naiv och simplifierad av mig.

Ni vet.

såhär kan det se ut när 18-åringar leker "framtiden hälsar på"


topp tre gnäll

1. Sjukheten. I can feel it comin. Smygandes. Flåsigt andandes. Den försöker kötta ner mitt immunförsvar. Go T-cell, go large eater-cell! (Hehe, älskar att immunförsvarets beståndsdelar låter som actionfigurer).
Palligt för att: Konserter och partEEYH comin up.

2. Att jag jag skrev slutmeningen i en krönika minuten innan datorn klappade ihop. (JÄVLA SKOLDATORER JÄVLA PUBERTALA UNGAR SOM FÖRSTÖR SERVERN).
Palligt för att: Jag måste skriva om den.

3. Människor som inte kan använda ', ` och ´. Det är tre olike tecken, SNÄLLA. Det som ska användas till sammansättningar i engelskan och franskan och alltså ersätter en bokstav är den lilla lilla knappen till vänster om enter. Till vänster. Om enter. Lite som en ramsa. Har vi lärt oss det nu? Bra.
Palligt för att: Idioter.

4. Böghat.
Palligt för att: Dö.

sitt för fan inte stilla i båten

Tidigare språkröret för miljöpartiet Birger Schlaug skrev såhär på SvD Brännpunkt.

Kort summering: Han varnar för ett två partisystem och whinar om det kommersiella samhället de båda blocken uppmuntrar.

Schlaug måhända har en god tanke angående den cementerade tvåsidorspolitiken - mångsidighet är väl alltid bra - men resonemanget kring ekonomin borde ju få någon nationalekonom att morgonsoffa sig röd av irritation. Tyvärr har jag inte sett någon sån reaktion. Så jag reagerar.

Han skriver:

När finanskrisen nyss hade utlösts uttalade Fredrik Reinfeldt att det nu gäller att hålla igång hjulen, att konsumera som vanligt, att inte låta sig nedslås. Nu, när vi kommit en bit in i krisen, uttalar oppositionsledaren Mona Sahlin att ett högre barnbidrag bör utbetalas inför julen så att konsumtionen kan hållas igång.

Budskapet är: varva upp, växla upp och fortsätt köra.


Detta skulle då vara något negativt då "vi reducerar oss till ekonomiska varelser, trots att vi är biologiska, sociala och kulturella varelser vars grundläggande behov inte tillfredsställs genom köpandets och ägandets normer."

Sant. Kommersialismen är tragisk och ja, fett överdriven. Att julhandeln slår rekord varje år, och det beror inte på inflationen, är ju helt sjukt. Sjukt I tell you.

MEN. Att Mona och Freddan agerar som de gör har väl knappast något med någon slags materialistisk ideologi att göra? När alla medier skriker KRIS så ofta de kan, försöker ledarna få oss att agera som vanligt. Ekonomi handlar så mycket om psykologi - tror vi att det ska bli recession så blir det recession. Inte för att finanskrisen skulle vara oundviklig om vi bara trodde tillräckligt hårt på det, men ett fortsatt normalt konsumerande kan få oss ur det här lättare än vi trodde.

Alltså: Sahlin och Reinfeldt försöker bara fixa biffen med budskapet:
Sitt inte still i den jävla båten (det är mycket roligare att vända på uttryckets betydelse).
HANDLA PÅ SÅ LÖSER VI DET HÄR.

Schlaug har alltså valt den sämsta tänkbara tidpunkten för att börja moralisera kring ekonomipolitiken. Den är ju inte representativ. Den är konstgjord andning tills vidare.

Fortsättningsvis kan man ifrågasätta Schlaugs vision av att "stanna här". Den hela tiden ökade produktionen, effektiviteten, efterfrågan utmålar han som någonting negativt. Visst, det finns någon slags gräns - hur mycket kläder som helst kan man inte äga - men det är ju konkurrensen och efterfrågan som driver företag framåt, får dem att utvecklas och uppfinna nya lösningar (till exempel mindre energikrävande).

Eftersom vårt samhälle bygger på en kapitalistisk grund går det inte att göra den till något annat än kapitalistisk. Pengar måste flöda fram och tillbaka, från a till b, tillbaka till a för att välfärden ska fungera. Det kan låta sorgligt, men det är ju så den är byggd.

Vi kan inte bara stoppa eller sluta. Det vi kan göra, däremot, det är att handla schysstare, kritisera EU:s jordbrukspolitik (!!!), köpa ekologiskt och framförallt: höja i-ländernas tullar och slakta alla u-ländernas. Fair trade så kanske vi får en fair world.

Men detta inte utan handlandet.

blabla livet

Klockan är 20.09.
Sitter på redaktionen.
Har precis skrivit färdigt ett uppslag.
Har bara ätit choklad.
Har inget liv.
Men det känns bra.
Oh så bra.

Nu ska jag hem och make love to Kobra och BTP i min säng.

Det känns bra.
Oh så bra.

jag var slut när du hittade mig

Kort update till er som jag inte träffar men som ändå undrar what the fuck's up:

1. Jag typ bor i Kamillas bil. 

2. Jag och livet börjar bli lite mer homies igen.

3. Jag tror faktiskt vi kan fixa den där jävla utbildningen. Även om det inte blir något lov för oss, inte.


en bildvecka (damn you melina)

Eftersom mitt enda officiella fan (hehe) är mindre kapabel att uppskatta textliga inlägg och ständigt tjatar om mer bilder så kör vi ett hederligt fotoinlägg.

Ni som tycker att ni står över sånt här kan låtsas att jag också gör det och helt enkelt lämna sidan nu. Puss!

Men M darling, såhär ser en vecka från mitt perspektiv ut:



Mina älsklingar. Observera boken "Stalinist Russia". Detta är INTE för att jag är intresserad av historia (!!!) utan ENDAST för min Theory of Knowledge-uppsats. (Fett viktigt).



Eftermiddag på mitt favorit-ensam-fik. Observera mobiltelefonen.



Lektion med Musiktillägget.



På väg till konsert med vokalgruppen (obs lyssna på oss i riksradio på lördag morgon obs).



Med Ellen på Systemet. Notera glittervodkan. Hehe.



Fredagsunderhållning. Observera de fett dåliga platserna.



På redaktionen. Observera äckelfikabordet. Och Hateff.



Förfest på golv. Eftersom jag bara har säng och... golv. Observera Elin koncentrerad på samtalet.



På väg till Malmö för Jesus Christ Superstar. Observera kärleksparet (hehe).

SÅ MELINA.

Nu hoppas jag det räcker med bilder för ett långt tag.

Och just det, fuck you for making me do this.

mamma funderar och uttalar

Mamma: Jag läste i Dagens Industris bilaga en undersökning om vilken människotyp som lyssnar på vilken musik.
Fanny: Fan vad gott det är med broccoligratäng.
Mamma: Ja, det är det. I alla fall så visade det sig enligt den undersökningen, som egentligen var rätt dum, att de som lyssnar på hårdrock och metallmusik...
Fanny: ME-tal mamma. Inte me-TALL.
Mamma: Jaja. MEHH-tal. De var i alla fall tydligen inåtvända, nästan otrevliga och rätt så lata.
Fanny: Jaså?
Mamma: Ja. Så då är man väl sån då. Är jag det?
Fanny: Näää såklart inte.
Mamma: Fanny, skriv inte det här nu nånstans.
Fanny: Nä.

de har det inte lätt på vasavägen, eldsjälarna

Jag skulle nog inte heller vilja se hela golvet täckt av svarta märken från de nya (guuud vad snygggaaa) skorna.

Jag skulle nog inte heller vilja höra på den där sönderstressade (alldeles snart fullkomligt galna, säkerligen) ungen vråla ut en Waterlookonsert för den som helst lyssnar, ackompanjerad av en rosa (!) iPod.

Jag skulle nog inte heller kunna undvika att kalla henne fjortis.

Jag skulle nog också skämmas över hennes gnisslande säng.

Jag skulle nog inte heller vilja se henne utslagen på en hög dammiga kuddar framför en Britney Spears-dokumentär, med en kall pizza i ena handen och en halv flaska vin i andra.

Jag skulle nog inte heller vilja höra på hennes eeeeeeviga tjat om livet, idioterna, IDIOTERNA.

Jag skulle nog också tröttna på att hon aldrig orkar klä på sig något.

Jag skulle nog inte heller vilja väckas av hennes lipande.

Jag skulle nog också tröttna på hennes ständiga falsksång, tvåtimmarsduschar, att hon alltid äter upp maten, att hon alltid vill ha mer mat, hennes sätt att ockupera datorerna och hävda att hon "pluggar", dansandet framför spegeln, falsksången igen och alla jääääävla klääääääder.


(I love you)

hejdå livet, kul att du hälsade på

Första luciatåget av 12 imån.

Och då har jag redan snackat mig ur 6, med ytterst stora bedjande ögon och äckligt fjäsklen stämma.


Ska man över Atlanten så ska man.

hon kunde ha stött mig när jag var trött

Malmö;
 
"Hit ska du gå om du vill ha champagne och kokain, dit ska du gå om du vill ha typ öl". USA, Gambia, preventivmedel, kvinnokämpandet, ensamheten som ändå är bra på något slags sätt, och Stockholm oh Stockholm där håller de så hårt på sina gäng - det är nästan omöjligt att komma in. Bitterheten, uppmuntrandet, leva med sitt jobb (magsår), perspektiv på livet liksom, och ensamheten igen.

Annika Norlin, "du ser ju ut som en journalist liksom, ja med håret och stilen sådär", klappad på huvudet, studieskulderna, tio år fram, tio år bak, Ungern, Europa, Jugoslavien. Spela inte bara metal utan också jazz, gospel, funk. Min bästa vän. Hatar ungar. Politik, allt är ju politik egentligen, men man måste respektera fråga lyssna. Kanske kommer ni få gå på en prom när ni är därborta. (Respect ask listen).

Och Jesus. Och Gud. Judas. Bibeln. Sex. Synd.

Alla jävla gubbar liksom. Och samhället, eller föräldrarna, eller skolan. Jag vet inte. Men det har gått snett, och det måste man börja inse. Och bekräfta, våga säga. "Men skriv om det då!" Ja. Det har jag gjort. I omgångar.

En miljon dollar i studieskuld. Malmö. Stockholm. Världen.

Nu. Då. Snart.


"Det jag tror det handlar om, Fanny, det är att inte drivas av missnöjdhet, utan vara nöjd - men ändå vilja mer."



(Gud vad det är flummigt och livet och vinet just nu. Men så är det ibland.)


livet fortsätter

Iskuberna på brickan är nu vatten.
Klädliken ligger sorgliga under dammet i sängen. Tv:n stöds upp av Mao - Den sanna historien.
Golvet är klibbigt. Mjölken är slut.
Lakanen luktar. Kudden har torkat.

Livet fortsätter.

trevlig kväll, trevliga män

Bla bla bla sju sköna skåningar i en bil och whisky och saxofonisten och Lauryn Hill och jazzen och trötta vänner och hittigheten och snart morgon igen.


Bla bla bla livet bla bla bla.


never give up on the good times

Hej alla barn det är det här vi ska gå och lyssna på imån.
Bara så ni vet.
För det visste ni nog inte.

Sprit. Blås. Jazz. Män.



(Ps. Vet någon från vilken grupp titeln härstammar från blir jag inte bara förvånad, utan rentav stolt.)

förklaringen

Nu kommer ett sånt där informationsinlägg.
Lite som Svt:s Anslagstavlan typ. Fast mindre smygpolitiskt.

Namnet på den här bloggen är som bekant mervinsasabina.
Fyra olika ord alltså. Mer. Vin. Sa. Sabina.

Alla som känner mig någorlunda väl och inte bara är inne och läser här för att de stör sig på att jag hackar på deras modebloggar vet förmodligen var det kommer ifrån;
Husguden. Såklart.
(Detta visste också den pyttelilla procenten som vardagligen läser Smp:s kultursidor där jag tog upp fenomenet Sabina i en artikel i somras.)

Men jag kan informera ändå (det är ju ändå en Anslagstavlan-ripoff det här).


Textraden lyder:

Ibland så blir människorna trötta på sig.
På att vara sig själv, som man säger.
kläder som tynger och spänner och drar.
Som att bestå blott av en hög med grejer.

Det är då som man skriker på matcher och krig.
Men jag väljer hellre att vara med dig.

"Sabina, SABINA!" sa jag igår kväll
"Skala av mig mitt jag och min pina!
Det är så ensamt att vara individuell."
"Häll i mera vin!" sa Sabina.


Och detta sammanfattade typ hela min, något bittra, livsfilosofi för några år sen.
Och gör väl fortfarande.

innan nån kunde ens stava till emo

Dör.
DÖÖÖÖR.

Väldigt långt ifrån Kom-igen-Lena-Håkan.
Puttinuttigulliguuuuuuuuuuuuull.

"Det är inte folk som hatar oss, det är vi som hatar dem."

(Observera hur de verkligen har bestämt sig i förväg för att inte titta på reportern.)

SÅ.
MISSFÖRSTÅDDA.

we could've had a daughter, and we could've named her anna (2)

She would've won the Nobel prize.
And thanked her mama for all the good advice.
We could've gone swimming near that cottage by the lake.
And she'd never have to know what it's like

when your heart breaks.

det var nästan alltid svart i tankarna när mamma var 18 år

Jag satt nästan alltid med pensionärna på det där skolmatsalsinredda kafét om vintrarna och tittade på de unga; såg oss själva och varandra - tänkte: "Skuld och lidande väntar på er fortfarande."
 
Men när det var som allra svartast - jag svär, då tänkte mamma på er och alla skridskoutflykter vi skulle göra och all chokladmjölk vi skulle dricka.

visst känns det skönt att vara vid liv en dag till

Idag anklade Louise mig på det mest pompösa vis för att inte vara en materialist. Hon kan till och med ha använt uttrycket antimaterialist. Detta till följd av mitt något förhastade uttalande rörande att jag inte önskar några julklappar.
Fullstängdigt appalling.

Således, för att bevisa hennes löjeväckande påhopp falskt, kommer här en önskelista.

God jul, typ.


1. En lägenhet. Un petit studio. Var so mhelst där det inte känns sorgligt. (Läs: typ inte Sandgärdsgatan).

2. Ett läppstift som återfuktar på riktigt och håller hela dagen på riktigt. (Dvs det mest osannolika på hela listan).

3. Nous avons le plaisir d'annoncer que vous êtes acceptée à l'Université Americain de Paris.
Ps. Votre chère copine Mademoiselle Lundgren est aussi acceptée.
Ps 2. Vous êtes, les deux, donné des bourses couvrant toutes vos dépenses.

4. Sprutor mot livmoderhalscancer. (Ja, jag vet att man helst ska vara oskuld HELST men jajajaja).

5. En enorm juggesläkt.

6. En betald utbildning (se nr. 3)

7. En flickvän. Som är smal och som jobbar som bokförläggare och som röker såna långa och smala cigaretter.

8. En liten liten liten skitsnygg bil.

9. Ett körtkort (om det verkligen är så jävla nödvändigt).

10. Vi har följt ditt arbete och dina texter under en längre tid och vi skulle vara väldigt väldigt glada om du önskade söka ett sommarvikariat på vår redaktion. Du behöver inte gå på nån jobbig intervju, vi älskar dig redan.

11. Ofinnig hy. I alla fall att de slutar göra ont.

12. Mer dopamin.




Så. Up yours Louise.

what is there

Jag önskar ofta att jag var ung flicka igen och olyckligt kär i stället för lyckligt. Vet du att det är avundsvärt att vara ung flicka och olyckligt kär, fast man inte förstår det då? När man är ung flicka, går man och tror att det finns något annat, en frihet, som ska komma med kärleken, ett slags tillflykt som ska finnas hos den man håller av, ett slags värme och ett slags vila - något som inte finns. Olyckligt kär - man går och är ljuvligt förtvivlad över att just jag inte fick den stora lyckan med just dig - och så tror man att de andra, de kan ha fått den, och den finns, den finns att få - och du måste förstå, att när det finns så mycket glädje i världen och all törst har ett mål, så är det inte hopplöst att vara olycklig. Inte förtvivlat. Men lyckligt kär, det glider ut i tomheten. Det finns ju inget mål, det finns ju bara ensamhet, och varför skulle det finnas något annat, varför skulle det finnas en mening för oss enskilda.

typ såhär










RSS 2.0